GreenMetric



Türkiye’nin en iyi yeşil kampüslerinden birine sahibiz

Üniversitemiz sahip olduğu 4 ayrı yerleşkede öğrencilerine doğayla iç içe öğrenme imkanı sunuyor. Bu kapsamda Üniversitemiz, dünya üniversitelerini çevreye duyarlılık, enerji, atık, ulaşım yönetimi ve sürdürülebilirlik alanlarında her yıl değerlendiren Yeşil Ölçüm (GreenMetric) 2020 yılında Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda Türkiye üniversiteleri arasında 11’inci oldu. Dünyada ise 269’uncu en iyi yeşil kampüse sahibiz. Muhteşem doğasıyla ülkemizin nadide şehirlerinden biri olan Üniversitemizde bu doğrultuda çalışmalarını ara vermeden sürdürmektedir.




123 bin metre kare yeşil alana yetişkin çam ve sedir ağaçları dikildi

Üniversitemizde “Daha yeşil, çevreci ve sürdürülebilir bir kampüs hayatı" çalışmalarıyla birlikte Kutlubey Kampüsü'nde yetişkin ağaçlar dikildi. Orman Genel Müdürlüğ’'nün destekleriyle dikilen ağaçlarla, zengin biyolojik çeşitliliğe sahip kampüs alanının çehresi daha da güzelleşmiş oldu. Kampüs girişinden fakülte binalarına uzanan yol boyunca gerçekleştirilen ağaçlandırma çalışmalarında, doğal hayatın işleyişi de düşünülerek kuş yuvaları yerleştirildi.


5 bin fidan toprakla buluşturuldu

Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde 81 il 2023 noktada 11 milyon fidan dikildi. Bu kapsamda Bartın’da düzenlenen “Fidan Dikim Töreni” Üniversitemiz Kutlubey Kampüsünde gerçekleştirilerek, 5 bin fidan toprakla buluşturuldu.



Sıfır Atık Projesi ile geleceğe değer katıyoruz

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi, Üniversitemizde uygulanmaya devam ediyor.

2018 yılı ekim ayında pilot uygulaması rektörlük binası ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde başlatılan proje, bir ay içinde Üniversitemizin Ağdacı, Kutlubey, Ulus ve Kurucaşile'deki tüm birimlerine yaygınlaştırıldı.

Bu sayede, Üniversitemiz yerleşkelerinden her yıl tonlarca kağıt, plastik, cam ve bitkisel atık ekonomiye kazandırıldı. Atıkların geri dönüştürülmesiyle çevreye salınan sera gazı miktarının azaltılarak, yüzlerce ağaç kesilmekten kurtarıldı.

YEVDES kapsamındaki projelerimiz destekleniyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde yürütülen Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES) kapsamında yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği alanlarından ilk 5’te yer alan Üniversitemizin 2 projesi Ar-Ge desteği aldı. Bu kapsamda, YEVDES Dördüncü Bileşeni kapsamında 56 farklı proje başvurusu arasından yapılan değerlendirmede Üniversitemiz öğretim elemanlarının hazırladığı 2 proje hayata geçti.



Enerji Verimliliği ve Tasarrufu

Cumhurbaşkanlığımızın 18 Ağustos 2019 tarihli genelgesinde yer verilen ‘kamu binalarında 2023 yılına kadar asgari yüzde 15 enerji tasarruf’ hedefini şimdiden geçen Üniversitemizde bu durum sürdürülebilir hale getirilmek isteniyor.

Bu doğrultuda belli periyotlarla gerçekleştirilen toplantılar, verilen eğitimlerin ardından ‘Enerji Verimliliği ve Tasarrufu’ temasıyla konferanslar gerçekleştirilmeye devam ediyor.