Prof. Dr. Orhan UZUN
Rektör
Değerli öğrenciler,
Kadim tarihî geçmişi, zengin kültürü ve muhteşem doğası ile ülkemizin cennet köşelerinden birisinde yer alan Bartın Üniversitesinden hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.
Eğitim yolculuğunuzun en önemli noktalarından biri olan üniversite, geleceğinize yön vermenizde önemli bir rehberdir. Bu doğrultuda Bartın Üniversitesi “öğrenci odaklı” eğitim-öğretim anlayışıyla ideallerinizdeki gelecek için önemli fırsatlar sunmaktadır. Her şeyin çok hızlı değiştiği dünyamızda bilgiyi sadece aktaran değil aynı zamanda üreten bir üniversite olarak, öğrencilerimizi her noktada destekliyoruz. Güçlü akademik ve idari insan kaynağımızla 9 fakülte, bir yüksekokul, 3 meslek yüksekokulu ve enstitümüzdeki 18 bini aşkın öğrencimizle yol arkadaşlığı yapıyoruz. Öğrencilerimizin çağı yakalayan bireyler olarak mesleki yeterlilikleri en üst düzeyde, çevresiyle barışık, lider kişilikte, bilgiyi üreten, düşünmeye ve analize önem veren nitelikli bireyler olarak mezun olmalarını sağlıyoruz. Mezun olduktan sonra da öğrencilerimizle iletişimi koparmayarak hayat boyu süren öğrenme yolculuğunda onların yanlarında olmaya devam ediyoruz.
Kaliteyi merkeze alan yapımızla titizlikle oluşturulan ders içeriklerimizi son teknoloji uygulama alanlarında öğrencilerimize aktarıyoruz. Ön lisans ve lisans öğreniminde devamlılığın sağlandığı yüksek lisans ve doktora programlarıyla çağı yakalayan bir üniversite olarak bölgemizden başlayarak ülkemizin kalkınmasına değer katıyoruz. Sürekli değişimi ve gelişimi içselleştirmeleri için gayret gösterdiğimiz öğrencilerimizin eğitim-öğretimin yanında sosyal, kültürel ve sportif anlamda da gelişimlerine destek oluyoruz. “Tribünde değil, odağında ol.” sloganıyla düzenlediğimiz onlarca etkinlikte öğrencilerimizin tecrübelerine yenilerini eklemelerini; öğrenci kulüplerimizle ufuklarını geliştirmelerini ve organizasyon yeteneği kazanmalarını sağlıyoruz.
Öğrencilerimizin sosyal gelişimine de önem verilen Üniversitemizde aynı zamanda bilimsel noktada sayısız başarı elde ediyoruz. Türkiye’nin en fazla öğrenci projesi üreten Üniversitemizde 4 yılda 535 TÜBİTAK proje için destek alan öğrencilerimiz “Çeşm-i Cihan”, “Gökbörü”, “Simurg” ve “Simurg-V2” isimli dört ayrı elektrikli otomobil ürettiler, “Alpagut” ve “Kızılelma” isimli iki ayrı İnsansız Hava Aracı, Roket ve İnsansız Su Altı Sistemiyle hayallerine bir adım daha yaklaştılar.
Bartın Üniversitesini tercih edecek öğrencilerimizden yurt dışı eğitim kariyerlerini de şimdiden planlamalarını istiyoruz. Öğrencilerimize Erasmus ve Mevlana kapsamında 262 ayrı akademik iş birliği anlaşmasıyla eğitimlerinin bir bölümünü yurt dışında geçirmelerine imkân tanıyoruz. Bu kapsamda yurt dışındaki ülkelere yapmış oldukları hareketlilikler için hibe desteği sağlıyoruz.
Gururla ifade etmek isterim ki Üniversitemiz, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında ‘Akıllı Lojistik ve Bütünleşik Bölge Uygulamaları’ alanında ihtisaslaşmaya hak kazandı. Bölgemizden başlayarak ülkemizin kalkınmasına destek olacağımız bu süreçte öğrencilerimiz tüm paydaşlarımızla birlikte önemli roller almaktadır. Ulusal ve bölgesel düzeyde söz sahibi olacak gençlerimiz için tüm olanaklarımızı ve gayretlerimizi bu yönde kullanıyoruz ve geleceğe yön veriyoruz.
Üniversite adaylarına şimdiden başarılar diliyorum. Başarıyı hedefleyen tüm öğrencilerimizi Bartın Üniversitesine, bu büyük ailenin bir üyesi olmaya davet ediyorum.
Bartın Üniversitesinde olmak, geleceğe hazır olmaktır.
Bartın Üniversitesi'nin Kuruluş Öyküsü
Bartın şehri kendi adını taşıyan üniversitesine 2008 yılında kavuşmuş olsa da şehrin üniversite geçmişi 1990’lı yıllara dayanmaktadır. 11.07.1992 tarihli, 3837 sayılı yasa ile Zonguldak Karaelmas Üniversitesine bağlı olarak kurulan Bartın Orman Fakültesi, Bartın’da kurulan ilk fakülte olmuştur. Ağdacı Yerleşkesinde kurulan Bartın Orman Fakültesi, 93-94 akademik yılında ilk öğrencilerini alarak eğitim-öğretim hayatına başlamıştır. Bartın Orman Fakültesinin eğitime başlaması ile birlikte 3 akademik birim daha Bartın’da yükseköğretim alanına dâhil edilmiştir. Bunlar: Bartın Meslek Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’dur.
2008 yılına gelindiğinde şehir üniversitelerinin ülke genelinde kurulmaya başlanmasıyla Bartın şehri kendi adını taşıyan üniversitesine kavuşmuştur. 22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanunla kurulan Bartın Üniversitesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden ayrılan 4 akademik birimin yanı sıra yeni kurulan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü’yle ilk öğrencilerini almıştır. Toplamda 3 fakülte, 2 enstitü, 2 meslek yüksekokulu ve bir yüksekokul ile gelecekte söz sahibi olmayı amaçlayan öğrenciler yetiştirmeye başlayan Bartın Üniversitesi, ülkemizin ihtiyaçlarına cevap vermek adına gelişimini sürdürmektedir.
Bartın Üniversitesinin Zonguldak Karaelmas Üniversitesinden devraldığı Ağdacı Yerleşkesi yeni açılacak fakülte ve bölümlere fiziki anlamda cevap veremeyeceğinden dolayı yeni bir yerleşke ihtiyacı doğmuştur. Uzun ve titiz araştırmalar sonucunda 26 Ağustos 2009 tarihinde Bartın-Zonguldak karayolu üzerinde bulunan Kutlubey-Yazıcılar ile Esenyurt köyü sınırları içerisinde yer alan 1.171.032,22 metrekarelik alan üniversite yerleşkesi olarak belirlenmiştir.
Kısa sürede hem bilimsel hem de fiziksel gelişen Bartın Üniversitesi fakülte sayısını da arttırmaya devam etti. Sırasıyla 2010 yılında Eğitim Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi, 2011 yılında Fen Fakültesi, 2012 yılında Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve İslami İlimler Fakültesi, 2017 yılında Ulus Meslek Yüksekokulu, 2018 yılında Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Fakültesi, 2019 tarihinde Spor Bilimleri Fakültesi kuruldu. 25 Haziran 2019 tarihli 30812 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 1157 Cumhurbaşkanı Kararı ile Bartın Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olan Mühendislik Fakültesi’nin adı Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi olarak değiştirilmiştir. Ayrıca 15 Haziran 2020 tarih ve 2654 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile enstitüler tek çatı altında toplanmış ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü adını almıştır.
Bugün 9 fakülte, 3 meslek yüksekokulu, 1 yüksekokul ve 1 enstitüsü olan Bartın Üniversitesi 18 binin üzerinde öğrenciye sahiptir. Nitelikli eğitim ve bilimsel altyapıya verdiği önem sayesinde gelecek vadeden üniversiteler arasında yer alan Bartın Üniversitesi, bölgesinden başlayarak ülkemize değer katmaya devam etmektedir.
Misyon
Bartın Üniversitesinin misyonu, öğrenci merkezli bir yaklaşımla nitelikli bireyler yetiştirmek, toplumsal sorumluluk bilinciyle bilime, sanata ve kültüre ulusal ve evrensel düzeyde katkı sağlamaktır.
Vizyon
Çözüm odaklı bir yaklaşımla bilimsel ve toplumsal sorunlara yönelik araştırmalar ve uygulamalar gerçekleştiren, kurumsal kültürü ve aidiyet duygusu yüksek, verdiği iyi eğitimle tercih edilen bir üniversite olmaktır.
Kalite Politikası
Bartın Üniversitesi misyonuna, vizyonuna ve temel değerlerine uygun olarak;
Bartın
Bartın, Karadeniz Bölgesi’nde, Batı Karadeniz Bölümü’nde bir ildir. 1991 yılında Zonguldak ilinden ayrılarak Türkiye’nin 74. ili olmuştur. Doğusunda Kastamonu, güneyinde Karabük, batısında Zonguldak illeri, kuzeyinde Karadeniz bulunur. Bartın Çayı Türkiye’de üzerinde taşımacılık yapılan tek akarsudur.
İstanbul’a 5, Ankara’ya 3 saat
Bartın bölünmüş yollar ile İstanbul’a 420 km, Ankara’ya ise 283 km mesafededir. Doğal güzelliği, plajları, tarihî yapıları ile ilgi çekici bir kenttir. Adını içinden geçen nehir olan ve mitolojide “Muhteşem Akan Su” anlamına gelen Parthenious’tan alan ilimizin Amasra, Kurucaşile, Ulus olmak üzere üç ilçesi bulunmaktadır.
Karadenizin İncisi
Karadeniz’in yemyeşil doğası ile buluştuğu Bartın’da yaz sıcaklarında ferahlamak isteyenler için 13 yerde denize girme imkânı bulunmaktadır. Bartın plajlarından İnkumu, Amasra ve Çakraz plajları; sosyal donatılarıyla deniz turizminin en önemli merkezleridir.
Bu plajların dışında Güzelcehisar, Mugada, Hatipler, Kızılkum, Bozköy, Akkonak, Deliklişile, Göçkün, Kurucaşile, Tekkeönü, Kapısuyu, Karaman ve Çambu plajları temiz kumları ve doğayla bütünleşen güzellikleriyle öne çıkmaktadır.
Çeşm-i Cihan Amasra
Amasra ilçesi eşsiz doğal yapısı, 3.000 yıllık tarihî dokusu ile önemli bir cazibe merkezidir. Yaz kış turistlerin akınına uğrayan Amasra yalnızca yaz turizminin değil, hafta sonu kültür turları ve okul gezilerinin de mekânıdır.
Ahşap oymacılığına dayanan yerel sanatları, balıkçılığı ve muhteşem doğasıyla görülmeye değer yerlerden biridir. Amasra özgün balık restoranları ve otelleri ile Karadeniz’in önemli turizm noktasıdır.
Osmanlı’dan beri devam eden gelenek
Bartın, tarihinde ahşap gemi yapımı ile tanınan bir ilimizdir. Bu gelenek şu an Kurucaşile ilçesinde devam etmektedir. Kurucaşile, ülkemizde ahşap tekne yapımının sürdürüldüğü en önemli merkezlerden biridir. Kurucaşile’de Osmanlılar döneminden bugüne kadar savaş gemilerinden balıkçı teknelerine, yük gemilerinden gezinti sandallarına kadar çeşitli tipte tekneler yapılmıştır. Kurucaşile’de sürdürülmeye çalışılan bu gelenekle birlikte çok sayıda tekne yapım atölyesi faaliyetine devam etmektedir. Bu atölyelere yurt içi ve yurt dışından tekne siparişleri verilmektedir.
Ulus ve Küre Dağları Milli Parkı
Ulus, şelaleleri ve yeşilin her tonunun görülebileceği yaylalarıyla ünlü, gizli bir cennettir. Küre Dağları Milli Parkı sınırları içerisinde bulunan Ulus; ağaçları, çiçekleri ve yaban hayatıyla tam bir doğa harikasıdır.
Ayrıca Küre Dağları Milli Parkı, Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa’nın biyolojik çeşitlilik bakımından en değerli ve acil olarak korunması gereken 100 noktası arasında yer almaktadır.